Interior architecture and interior design

Shihlien Chemical Biotech Salt Plant Laboratory

Back Download

The purity of form

The Shihlien Chemical Biotech Salt Plant Laboratory is a 900-sqm building located in the Chinese city of Huai’an. The laboratory, which is part of a new world-class medical-grade salt production plant, is used by technicians to carry out extensive quality controls and testing procedures. Reflecting this function, the architectural plan is inspired by the form of salt crystals. As an essential focus of the salt production process, the notion of “purity” has also become a motif and the driving concept of visualising the spatial design. Accordingly, the floor plan of the building is conceived as a regular array of salt crystals, featuring a series of offset cubic protrusions to accommodate each of the key functions. While the main building geometries are rectilinear, entrances and key elevations are highlighted by contrasting fluid curvatures to create welcoming gestures to users. Meanwhile, the building interior showcases a crisp and restrained design: white walls, linear strip lighting, as well as light-coloured tiles that lend the ambience a fresh and clear appeal. In key rooms, a warmer atmosphere is conjured by combining wood and exposed concrete. Full-height low-emissivity glazing provides ample daylighting and allows people working inside pleasant views of the surrounding picturesque Jiangsu countryside from their workspaces.

Statement by the Jury

The outstanding modern architecture of the Shihlien Chemical Biotech Salt Plant Laboratory impresses with its sense of subtle minimalism. Devoid of noticeable visual transitions, the building’s inside and outside unite to form an overall aesthetic statement of purity and freshness. Extensive glass surfaces provide a spectacular outside view and create an inspiring inside ambience. This architecture provides employees with a highly pleasant work environment.

Credits
  • Client:
    Shihlien Chemical Industrial Jiangsu Co., Ltd., Huai’an, China
  • Design:
    WZWX Architecture Group, Taipei, Taiwan
By starting the video, you agree that data, e.g. your IP address, will be sent to Vimeo. vimeo.com/privacy