Permanent Exhibition

Stiftung Kloster Dalheim, LWL Landesmuseum für Klosterkultur

Back Download

For the opening of the new permanent exhibition in the Landes-museum für Klosterkultur, a large-scale interactive media installation shows what a coenobite had to leave behind upon entering a monastery. By passing the monastery gates, the visitor can experience how the media noise slowly fades away. To demonstrate the “before” and “after”, sparse, modern components were employed as a contrast to the mainly medieval structures of the enclosure. A combination of only a handful of carefully selected materials, displaying visible tool marks, visualises the quiet atmosphere of the monastery. In the spirit of the design’s main concern “Finding the right balance”, monastic virtues, such as modesty and frugality, become evident.

Credits
  • Client:
    Landschaftsverband Westfalen-Lippe
  • Design:
    Thöner von Wolffersdorff GbR, Augsburg
  • creative direction:
    Tobias von Wolffersdorff, Christian Thöner
  • graphic design:
    Robert Strauch